Yhdessä olemme steelers

  

 • Kuvateksti: Jarno Lehtonen. 

  Pöytä on puhdas, uutta kohti mennään valoisin mielin. Tässä kiteytettynä Steelersin A-poikien SM-sarjajoukkueen tilanne. Tarvitaan uskallusta ja virtaa suhtautua tulevaisuuteen luottavaisesti. Tätä luottamusta on tullut valamaan Steelersin ASM-joukkueeseen uusi päävalmentaja Jarno Lehtonen, 33.

  Lehtonen muistaa peliuransa huippukohtana syksyn 2013. Hän tuli 25-vuotiaana laitahyökkääjänä nelosdivarin Team Pekiksestä Steelersin silloin Divarissa pelanneeseen miesten edustusjoukkueeseen. Hyppy oli iso. Lehtonen joutui odottamaan omaa vuoroaan, mutta kun sai sen, näytti mihin pystyy, ja pelasi kärkikentissä myös pisteitä tehden.

  ”Se kausi oli hieno kokemus. Ja siitä oppi sen, että asenne tekee paljon kehittymisessä”, Lehtonen sanoo nyt.

  ”Ja jos nyt ajattelee tätä roolia, mihin olen ryhtynyt, nuorten pelaajien valmentamista, niin kyllä noista omista pelikokemuksista on hyötyä. Kaudesta 2013–14 Steelersissä jäi vahva kokemus vaikka siitä, miten tärkeätä voi olla saada kannustusta. Toisen kannustaminen voi olla se viimeinen niitti, jonka takia uskaltaa lähteä tavoittelemaan paikkaa korkeammalta.”

  Lehtoselle tuo kannustaja oli Jussi Sihvonen, liigatason valmentaja, joka pelasi silloin nelosdivaria Pekiksessä Lehtosen kanssa ja suositteli tätä Steelersin Divari-joukkueelle ja kannusti Lehtosta kokeilemaan siipiään Divarissa.

  Lehtonen teki myös seuraavasta kaudesta sopimuksen, mutta ura katkesi pitkään loukkaantumiseen.

  Nyt Lehtonen tulee jälleen Steelersiin, tällä kertaa siis Steelersin A-poikien SM-sarjajoukkueen päävalmentajaksi.

  ”Näin on, toista kertaa Pekiksesta Steelersiin! Tällä kertaa tulen Pekiksen kolmosdivarijoukkueen päävalmentajan paikalta. Sen joukkueen kanssa noustiin suoraan vitosesta neloseen ja nelosesta kolmoseen, kunnes korona katkaisi tämän kauden”, Lehtonen kertoo.

  Samassa koronakurimuksessa ovat lähes kaikki joukkueet nyt: uusi kausi pitäisi saada polkaistua käyntiin.

  ”Joo, nämä ei ole mukavia aikoja koronan takia ja tässä on tietynlainen haaste ehdottomasti lähteä uutta kautta rakentamaan A-poikienkin kanssa. Joukkue on hävinnyt paljon, ja kun olen nyt jutellut paljon pelaajien kanssa, aistin monen pohtivan, onko vielä virtaa lähteä mukaan.”

  ”Ja siihen sanon, että kannattaa lähteä. Meillä on hyvä juttu syntymässä.”

  ”Omat fiilikseni ovat luottavaiset ja positiiviset, kaikesta huolimatta. Ja uskon, että meitä odottaa hyvä kausi A-poikien kanssa.”

  Lehtonen näkee, että uusi kausi pitää osata nyt kätilöidä käyntiin oikein. Tässä häntä auttaa pitkä kokemus lajin parissa. Lehtonen on pelannut salibandya 25 vuotta, valmentanut muutaman vuoden ja ollut myös Pekolan Iskun toiminnanjohtajana vuosina 2014–15.

  ”Meillä on ASM-ringissä lahjakkaita pelaajia. Kovasti on odotettu, että päästäisiin siihen tohinaan kiinni joukkueen kanssa, ja nyt se alkoi hieman varkain, kun koronarajoituksia alettiin purkaa nopeasti, mikä on todella hienoa.”

  Lehtonen pitää itseään erityisesti pelaajalähtöisenä valmentajana.

  ”Varmaan jonkun ulkopuolisen olisi helpompi tätä tietysti arvioida, mutta itse sanoisin niin. Vaatimustason pyrin löytämään sieltä asteikon yläpäästä, mutta ymmärrän pelaajien mielenliikkeitä mielestäni hyvin. Olin itse peliurallani pääasiassa duunaripelaaja, en mikään stara. Varmaan sekin näkyy tässä pelaajalähtöisyydessä.”

  Valmentajana Lehtoseen on hänen omien sanojensa mukaan vaikuttanut paljon Petri Kemppainen, kokenut liigavalmentaja, joka oli mukana myös Steelersin Divarin valmennustiimissä kaudella 2013–14.

  ”Keman valmennuksessa sain itse kokea, miltä se tuntuu, kun valmentaja luottaa tekemiseeni. Hän toi sen luottamuksen suoraan esille.”

  Steelersin A-poikien joukkueen rungon Lehtonen toivoo pysyvän pitkälti samankaltaisena kuin viime kaudella.

  ”Tietysti poistumaa tulee jonkun verran. Ja joitain uusia pelaajia ollaan saamassa mukaan.”

  ”Näillä näkymin joukkueelle saadaan pidettyä tryoutit hyvinkin pian, toukokuun puolivälissä, mutta tarkkaa päivää en vielä turhaan sano, koska se pitää varmistaa. Sitä ollaan katsomassa vähän senkin mukaan, että se sopisi myös uusille pelaajille.”

  Lehtonen toivoo kaikkien joukkueesta kiinnostuneiden ottavan rohkeasti yhteyttä.

  ”Jep, luuria käteen tai viestiä kirjoittamaan. Se voi olla juuri se viesti, jonka ansiosta omalla peliuralla tulee se ratkaiseva askel ja käänne. Rohkeasti vaan.”

  Jos haluat kuulla Steelersin ASM-poikien joukkueen toiminnasta tai haluat tulla tryoutteihin, soita tai lähetä sähköpostia: japeleh(a)gmail.com, 040 7777693.
   

    Takaisin