Yhdessä olemme steelers

  

 • Kuvateksti: Salon Palloilijoiden 10-12-vuotiaiden sekajoukkue ja valmentajat Mika Laaksonen ja Antti Heinonen suuntaavat Hämeenlinnaan TikTube-tapahtumaan kautta huipentamaan.

  Salon Palloilijoiden (SalPa) 10-11-vuotiaiden tyttöjen joukkue oli vuosi sitten hankalan paikan edessä, kun joukkue oli jäämässä tulevalle kaudelle ilman valmentajia. Korona oli runnellut toimintaa ja pitkään valmentaneet valmentajat olivat lopettamassa. Tusinan verran tyttöjä oli jäämässä ilman joukkuetta.

  Seura sai järjesteltyä asiat, kausi pelattiin ja nyt joukkue on tulossa Hämeenlinnaan TikTube-tapahtumaan joukkueen yhteiselle päätösreissulle, kertoo SalPan puuhamies Antti Heinonen.

  Tyttöjen joukkueen pelastukseksi koitui sekajoukkueen perustaminen. Ensin tytöille löytyi kesäksi hätäapua Heinosen valmentamasta P11-joukkueesta:

  ”Tytöille tarjottiin mahdollisuutta tulla meidän 10-11-vuotiaiden poikien kesäharjoituksiin mukaan. Aluksi sieltä kävi semmoinen 2-4 tyttöä”, Heinonen kertoo.

  Heinonen on pitkän linjan sählynvääntäjä: aiemmin hän on vetänyt Halikon Floorball Teamia, joka löi hynttyyt yhteen SalPan kanssa muutama vuosi sitten.

  Kesän mittaan 2010-11-syntyneiden tyttöjen joukkueelle ei löytynyt uutta vetäjää.

  ”Elokuussa todettiin, että jotain on pakko tehdä, ja tytöille päätettiin tarjota mahdollisuus tulla P11-poikajoukkueen varsinaiseen toimintaan mukaan. Mukaan tulikin se täysi tusina tyttöjä”, Heinonen kertoo.

  Lopputuloksena syntyi sekaryhmä, jossa oli noin kaksi kolmasosaa poikia, kolmasosa tyttöjä.

  ”Vahvuus on tällä hetkellä 27 junioria.”

  Joukkue pelasi kauden 2021-22 haastajasarjaa. Lisäksi oli kahdelle peliryhmälle paikka Turun kortteliliigassa. Kaikissa kolmessa ryhmässä pelasi sekä tyttöjä että poikia. Toinen kortteliliigapaikka pudotettiin kevääksi pois turnausruuhkan takia.

  ”Jokaiselle pelaajalle oli kaudella niin sanottu kotiryhmä. Tavoitteena oli saada peleihin maalivahti ja 10 kenttäpelaajaa. Jos flunssat, koronat tai muut tuli tielle, otettiin toisesta ryhmästä vahvistuksia. Tätä on toteutettu molempiin suuntiin sarjojen välillä.”

  Kokemus kauden päätteeksi on positiivinen.

  ”Olin ajatellut tätä sekajoukkueen mahdollisuutta jo aiemmin, mutta lopulta siihen mentiin pakon edessä. Samoin sekajoukkue-ajatusta on tullut pyöriteltyä yhtenä mahdollisuutena nyt yhden toisen ikäluokan kanssa meillä, mutta ainakaan vielä se ei ole toteutunut.”

  ”Mutta ei tästä ole pahaa sanottavaa”, Heinonen tähdentää.

  ”Poikia tämä järjestely on tietyllä tavalla positiivisessa mielessä rauhoittanut. Tytöille tämä taas on tuonut lisää rohkeutta. Jos voi näin yleistää.”

  ”Jos olisi kauden alussa pitänyt arvata, että ketkä pelaajat ottavat isoimpia harppauksia, ei sitä olisi pystynyt aavistamaan. Joillekin on tullut hirveästi virtaa ja menevät ihan petona”, Heinonen kertoo.

  Ainoastaan ryhmän taitavimmille pelaajille Heinonen olisi kaivannut mahdollisuutta käydä vanhempien pelaajien mukana harjoittelemassa. Se ei aikataulujen takia onnistunut.

  Nyt SalPan sekajoukkue päättää kautensa TikTube-reissulla Hämeenlinnaan vapunaattona. Loimua-areenalla pelaavat vastakkain Tubettajien ja Tiktokkaajien tähtisikermät puolilta päivin alkamassa tapahtumassa.

  Heinonen kertoo innostuneensa heti tapahtuman mainoksen nähtyään.

  ”Tuli tunne, että tuohan sopii joukkueessa ihan jokaiselle. Siksi ollaan matsia lähdössä nyt koko meidän ryhmän kanssa Hämeenlinnaan katsomaan.”

  Ensi kaudella sekajoukkue jatkaa toimintaa. Pientä säätöä on luvassa.

  ”Ehkä tasojoukkuejakoa, esimerkiksi peräkkäisillä vuoroilla tai jotenkin niin. Mutta matka jatkuu!” Heinonen kertoo.
   

    Takaisin